Сликање целивајуће иконе

Немам довољно речи којим бих исказала захвалност, сваки пут када живопишем целивајућу икону. Ако не знате шта је целивајућа икона, објаснићу вам да је то икона, која се у цркви налази на посебном постољу, са наменом  да буде целивана – љубљена и да би се пред њом исказале наше кратке срдачне молитвене потребе.

Дакле, рад на таквој икони ме посебно одушевљава (мада је живописање било које иконе сасвим одушевљавајући) и чини да немам потребу да излазим напоље и сусрећем се са било ким, посебно у садашње време, када сву комуникацију могу обавити на оваквим страницама и уопште он-лајн.

Желим да са вама поделим неколико кадрова, који ће вас визуелно обавестити како то изгледа када се живопише икона. Дакле, ове кадрове које видите на фотографијама, мој муж непромењено може видети у току целог дана, што значи да се не померам са места – где ме остави кад изађе напоље, ту ме и затекне!

Али постоји нека чудна унутрашња промена, као и у свему осталом у православљу и иконопису. Често се спољашњем посматрачу чини да је у унутрашњем животу православне особе све мирно, једнолично и досадно, као што изгледа досадно стајање на Литургији или током кућне молитве, или у животу монаха или код иконописца који седи цео дан на истом месту.

весна биорац

Сликање нове иконе Господа Исуса Христа

Али постоји речима неописива унутрашња промена, која носи тиху, недвосмислену радост живљења, за коју вреди посветити живот. Духовници је називају благодаћу, што и за рационални ум свакако јесте, јер уноси благо у свакодневицу, која споља изгледа мирно и досадно, а изнутра је динамична и неописива, и истовремено другима невидљива.

Можда ћете се питати какав је осећај кад се живопише икона. Па, ако иконописац увиђа да ликовни део одмиче хармонично и коректно, онда је јако релаксирајуће и са приливом ентузијазма и радости, који немају видљивог разлога нити повода.

Уме бити веома напорно, уколико иконописац увиђа да му посао не иде од руке, али се радост свакако добија.

У сваком случају је и физички заморно док се осликава, а након завршеног радног дана добија се дивна нова енергија и испуњеност, какву други послови не могу дати ни једном иконописцу. Ма колико се трудио да ту радост задобије некаим другим активностима и пословима, обучени иконописац је ни приближно не може  нигде задобити, осим у свом призиву иконописања.

Верујем да се тако осећа сваки човек који ради посао за који је одређен и призван.

Чим завршим своју нови икону Господа Исуса Христа, поделићу са вама фотографије….

весна биорац

Сликање нове иконе Господа Исуса Христа

весна биорац

Будућа целивајућа икона Господа Исуса Христа

весна биорац

Живописање будуће целивајуће иконе Господа Исуса Христа

Posted on 20. јула 2012., in О ИКОНАМА and tagged , , , . Bookmark the permalink. Поставите коментар.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: