Шта су иконе

Иконе уздижу наш ум од простих, површних ствари ка небеским истинама. Свети Јован из Дамаска је писао да нам иконе служе да нас воде из ововременог света у оновремени небески и духовни.

Такође, посматрајући иконе и ликове представљене на њима, инспирисани смо да имитирамо светост светих људи насликаних на иконама.

Свети Григорије Нисијски пише како није могуће посматрати, без суза у очима, икону Авраама где приноси на жртву свог јединог сина Исака (Бог је тражио од Авраама да принесе свог сина јединца на жртву, желећи да испроба Авраамову преданост Божијем суду и одлукама. У тренутку кад је Авраам принео нож испод грла свог вољеног сина, Анђео Божији га је зауставио и вечно савезништво између Бога и Авраам је успостављено, па је од његовог семена произашао највећи народ на планети, међу којима смо и ми, хришћани.)иконе

Ми се хришћани молимо испред икона, али се не молимо њима, већ лику који је на њима представљен. Православни хришћани не обожавају иконе, већ их поштују као свете објекте, јер су на њима насликани ликови светих људи и жена које искрено поштујемо и обраћамо им се за помоћ.

Ми не обожавамо дрво на коме је икона насликана, нити боје, којима је сликана, већ личност која је осликана на тој икони.

Posted on 28. јула 2012., in О ИКОНАМА, О Православним Иконама and tagged , . Bookmark the permalink. Поставите коментар.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: