Тропар Успења Пресвете Богородице

Ко жели и има потребу да научи Тропар Успења Пресвете Богородице, снимила сам краћу, тзв. певничку верзију. Овај Тропар се пева на празничној Литургији Успења Пресвете Богородице тзв. Велике Госпојине, која увек пада на 28. август, а означава и крај двонедељног поста посвећеног Богородичином Успењу.

Тропар, глас 1.

В рождествје дјевство сохранила јеси, во успенији мира не оставила јеси, Богородице. Преставиласја јеси к животу, Мати сушчи Живота и молитвами Твојими избављајеши от смерти души нашја.

 

Ова верзија Тропара је најупотребљивија када певница има само једног или пар певача, дакле кад не пева хор. Певница најбоље и сарађује са свештеником, јер током Литургије се физички налази ближе свештенику, посматра којом брзином свештеник служи и појац-појци буду флексибилнији у дужини трајања Литургијских песама, у служби праћења свештениковог темпа служења.

Ја певам сама за певницом. Појац у том случају има обавезу да се подреди брзини служења свештеника и да брже или спорије пева Литургијске песме. Волим певничко појање јер је флексибилније, брже, динамичније, мада хор може да звучи неупоредиво лепше.

И сама сам научила пар Тропара са интернета, захваљујући непознатој браћи који су их снимили, па желим да и ја учествујем у дељењу знања. Била бих срећна ако бих овим путем помогла некоме да научи овај леп и почан Тропар.

Posted on 27. августа 2012., in Црквене Песме and tagged , , . Bookmark the permalink. Поставите коментар.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: