Преображење Господње и наше Преображење

Празник Преображења Господњег сваке године пада 19. августа и један је од тзв. Господњих празника, што значи да је везан за догађаје из живота Исуса Христа, док је боравио у нашој реалности.

Преображење је изузетно важан празник, јер нас упозорава на могућност невероватног преображавања наше пале природе.

Првородним грехом (почињеног од прародитеља Адама и Еве),  унутрашњи свет сваког људског створења је изопачен и поремећен. Првобитни човек био је  изузетно биће кога није могла потопити вода, запалити ватра, које је чуло и видело на даљину тј имало видовитост, које се кретало у простору на неописив начин за данашње поимање и имало УМ, унутрашњи центар бића, којим је био у непрекидном контакту са Богом, што му је давало, за наш појам, натприродне моћи.

Из таквог стања неописиве сладости сталне комуникације са Богом и изузетних природних моћи, постали смо, због непослушности прародитеља, ово што смо сада.

Но, доласком Христовим и преображајем на гори Тавор, Господ Исус Христос је засијао нествореном Божанском енергијом, коју је носио у себи, пошто је био и Бог, а не само човек. У трену, пред 3 изабрана апостола-ученика, показао је да поседује Божанску природу, која је пажљиво била заклоњена и прикривена обичним људским телом. Ученици су пали на земљу од страха!

Господ Исус Христос нам је показао да и ми можемо преобратити нашу палу и изопачену природу, да и ми preobra\eweможемо засијати Нествореном Божанском светлошћу, ако практикујемо старинске, сада и у нашој цркви прилично заборављене методе аскетизма.

Данас у ретко којем манастиру проналазимо базичне методе подвизавања, које воде очишћењу душе и просветљењу, готово да једва проналазимо практиканте свемоћне молитве од једне реченице – Исусове молитве. Да ни не помињем парохијске цркве.

Данас већина говори да су презаузети и да не могу да теже сталној молитви, да то није за нас.

Али Христови позиви на преображај су исти и Његова помоћ је иста и Његов благослов. Једино ми већином нисмо спремни да примимо дарове Благога Господа.

Posted on 30. августа 2012., in Црквене Песме and tagged . Bookmark the permalink. Поставите коментар.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: