Православне Иконе – техника сликања

У иконографској уметности се сваки поједнични део слика од почетка до краја и не прелази се на следећи део док се претходни не заврши.  Дакле, иконописац прво заврши одежду, па тек онда прелази на лице, а кад заврши лице, прелази на косу итд.

Сви знамо да су правила западне уметности сасвим супротне.

Још су одреднице византијске иконографске уметности такве да сасвим сажето могу да прикажу целокупну шуму, која би се састојала од 5-6 јасно исликаних и међусобно различитих стабала, од којих би свако стабло приказивало своје подједнако осветљене и међусобно јасно разграничене листове.

Или би се представио један град као целина од 5-6 јасно исликаних кућа, тако да се свака од њих види са свим њеним детаљима. Иконопис прибегава Компромисној САЖЕТОСТИ, која очувава јасноћу појединачног, а не тежи смањењу појединачног, које га чини нејасним и мутним.

Када, на пример, посматрамо дрво које је насликано на икони “Цвети – улазак Христов у Јерусалим“, приметићемо да су са потпуном јасношћу осликани сви листови на дрвету и да су обасјани истом светлошћу, а

pravoslavne ikone

Икона Цвети

не различитим степенима осенчености, који једне делове крошње наглашавају, а друге потцењују.

У ренесансним, западним сликарским  делима се замагљује целина дрвета да би нам у првом плану био показан један лист, док у византијској иконографској уметности целина и део нису противуречни, јер се та уметност не изражава борбом целине и дела.

Све што се приказује на икони и сваки њен део има своју вредност, која се не исказује односима из наше појавне реалности, већ се влада по мерилима једне друге реалности.  Овде су целина (дрво) и њени делови (сваки лист појединачно) приказани једнако и равноправно, чиме се посматрачу  наглашено даје утисак мирног јединства целине и делова.

Posted on 3. септембра 2012., in О Православним Иконама and tagged . Bookmark the permalink. Поставите коментар.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: