Pravoslavne Ikone

pravoslavne ikoneПравославна икона је уметност која се јавила под утицајем нечег сасвим новог у људској историји, а то је Христос, Његово учење и невероватно спасење у вечности, које је учинио за све нас.

Под утицајем ове новости, сасвим спонтано је формирана нова уметност, која је желела да прикаже свет  на сасвим нови начин.

Оно што је најважније у икони је СВЕТЛОСТ, која је сасвим другачија од уобичајеног западног сликарства. Икона доноси центрипетално, богато осветљење  и центрифугално ограничено осветљење БЕЗ СЕНКИ иза било ког бића или предмета.

На православној икони целина и део не бију битку. На икони је важан сваки део, као што је у животу важна апсолутно свака личност као непоновљива вредност.

Јер уистину православан човек посматра целу творевину и свако створење појединачно, не страствено, не освајачки и потрошачки, употребно – вредносно, него на обједињавајући начин, евхаристијски и славословни.

Православна икона се не исказује помоћу сенке, него све образује помоћу светлости. Личност на икони се приказује њеним учешћем у светлости, која осветљава сваку појединост на икони, а да се при том не види где је извор светлости.

Елеменат светлости, коју иконописац уводи на икону, врши се помоћу светлих боја, поготову жуте. Схватање pravoslavne ikoneсветлости на икоји никако није натуралистичко, већ се напротив ради о светлости, која не следи нужно природни закон, чиме се јасно уводи елеменат СЛОБОДЕ ОД СВАКЕ ПРИРОДНЕ НУЖНОСТИ.

Ако, на пример, погледамо цртеж иконе Васкрсења Лазаревог, што је приказ без боје и светлости, приметићемо да човек који помера плочу са Лазаревог гроба, помера нешто што је тешко. Цртеж увек бива реалистичан и са довољно уверавања да плоча има тежину и да је човек уложио велики труд да би је померио.

Ако, међутим, поново погледамо целокупну насликану икону са присуством боја и, што је најважније, светлости, видећемо, како уз помоћ светла на икони, нестаје осећај да у том насликаном простору важе закони тежине.

Posted on 20. септембра 2012., in О Православним Иконама and tagged , . Bookmark the permalink. Поставите коментар.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: