Pravoslavne ikone

Православне иконе користе светлост као ликовни језик, којим се изражава однос љубави која спаја за нас невидљивог Бога Оца или Свету Тројицу са сваким Светитељем. Наиме, Свет је онај који учествује у светлости коју дарује Бог.

Икона по дефиницији јесте уметност у којој сликани лик учествује у светлости, па је искључено да се деси нека случајна светлосна околност, где би лик био једном половином осветљен, а другом се налазио у сенци неког објекта.

Православна икона је сликарство светлости не у смислу да свугде постоји светлост, јер је јасно видљиво да по контурама иконе постоје сенке, али су оне више исказане топлим бојама, него тамнилом. Ипак, главну реч носи светлост.

православне иконе

Православне иконе, св. Јован Крститељ, рад Весна Биорац

Светлост је одговорна за промену простора на икони, на проширену перпективу, где се предмети и бића, који су далеко и требало би да буду у перпективи, што значи да би требало да сликају нејасније и осeнченије, на икони приказани у нераскидивој блискости са дешавањима и ликом који су у првом плану.

На икони примећујемо врсту апстраховања, које карактерише целокупно хришћанско сликарство.

Апстраховање је настало услед вере у непропадљивост, у васкрсење Христово и васкрсење целокупног људског рода. Хришћанска вера у непропадљивост је тако радикално била доживљавана у првим епохама хришћанства, да је аскетски појам катарзе, тј потребе очишћења од страсти, започео као очишћење од свега онога што нас спречава да ступимо у однос љубави са Христом.

То значи да страсти и грех нису разумевани само као нешто прљаво, па ко их се ослободи биће очишћен и биће бољи човек, него као све оно што човека спречава да дође у однос са Христом, који дарује бесмртност и васкрсење.

Православне иконе не сликају напросто морално савршене људе, већ представља људе који су успели да заволе Христа и који су, због љубави према Њему, постали Њему слични.

Posted on 2. октобра 2012., in О Православним Иконама and tagged , . Bookmark the permalink. Поставите коментар.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: